Şimdi yükleniyor

Kamuoyuna Duyuru

Yoğun Bakım Yan Dal uzmanlığı; tıp pratiğinde riskli, tek veya çoklu organ işlev bozukluğu/yetmezliği olan hastaları bütüncül yaklaşım ile yöneten, üst ihtisas ile alınan multidisipliner bir uzmanlık alanıdır. Bu alanda hizmet verebilecek yetişmiş hekime duyulan ihtiyaç dolayısı ile de ülkemizde Yoğun Bakım Yan Dal uzmanlık eğitimi 2013 yılında başlamış ve bu tarihten itibaren 600’ün üzerinde yoğun bakım uzmanı yetiştirilmiştir. Halen ülke genelinde pek çok eğitim programı Yoğun Bakım Yan Dal uzmanı yetiştirmeye devam etmektedir. Ülkemizde kanun ile 6 ana dal branşından gelen uzmanların üst ihtisası ile yan dal uzmanı yetişebilmekte iken, 2024 yılında bu branşlara acil tıp uzmanlığı de eklenmiş olup, sınav ile yoğun bakım yan dal ihtisası yapabilme yetkisi 7 ayrı brans uzmanlarına verilmiştir. Bu branşlardan mezun, alanında uzman hekimler, sınav ile hak kazandıkları yan dal eğitimi süreci ve sonrasında yapılan mecburi hizmet dönemi ile geçen meşakkatli süreç sonrası bu üst ihtisas ünvanına sahip olmaktadırlar.

Yakın geçmişte yaşadığımız pandemi dönemi, deprem gibi felaketlerde de ülkemiz sağlık sisteminde Yoğun Bakım Uzmanına duyulan ihtiyacı ve branşımızın ehemmiyetini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Aslında bir yan dal branşına göre asımsanmayacak sayıda olan mevcut Yoğun Bakım Yan Dal uzman sayısının sahada duyulan ihtiyacın halen gerisinde olduğu aşikardır. Camiamızda son dönemlerde bu durumun aşılması adına yoğun bakım uzmanlığının özendirilmesi, yan dal uzman sayının artırılması, çalışma koşullarının düzenlenmesine çabalamak yerine Yoğun Bakım Yan Dal uzmanının alternatifi bulunmaya çalışıldığı üzülerek görülmüştür. Unutulmamalıdır ki; nitelikli ve kaliteli yoğun bakım hizmetinin belirleyicisi ve temel unsuru Yoğun Bakım Yan Dal uzmanıdır ve hiçbir branştan alternatif üretilemez.

Günümüzde gelinen noktada Yoğun Bakım Yan Dal Uzmanlığının ilk kuruluşunda hedeflenen önem ve amacından uzaklaşmakta olduğu, yoğun bakım camiasında branşa duyulan inancın gün geçtikçe azalmakta olduğu üzülerek gözlemlenmektedir. Yoğun Bakım branşının hakettiği önemin kazanılması, ülkemizde yoğun bakım biliminin gelişiminin desteklenmesi ve sahada hizmet veren meslektaşlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla anadalından bağımsız olarak tüm yoğun bakım yan dal uzmanlarını tek bir çatı altında birleştirerek temsil edebilecek bir dernek kurulması zaruriyeti doğmuştur. Bu zaruriyetten duyduğumuz görev ile Klinik Yoğun Bakım Derneği’nin kurulduğunu tüm kamuoyuna duyururuz.


Saygılarımızla
Klinik Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu